Vimpersko má nový památný strom – Podlešákův jilm

V osadě Boubská nedaleko Vimperka byl v prosinci loňského roku vyhlášen Odborem životního prostředí MěÚ Vimperk nový památný strom. Stal se jím jilm horský (Ulmus glabra) rostoucí na mezi asi 250 metrů SZ směrem za obcí. Jedná se o zcela vitální a zdravý strom o obvodu 390 cm.  Podle dostupných pramenů je druhým největším svého druhu v okrese Prachatice, obvodově větší jilm horký roste pouze ve Stožci (550 cm). Třetím největším jilmem na Prachaticku je jilm ve Volarech (obvod 370 cm).

S návrhem na vyhlášení stromu za památný přišla Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Šumava (ZO ČSOP Šumava), která se po dohodě s vlastníkem stala i nájemcem pozemku, kde jilm roste. Strom dostal jméno Podlešákův jilm, a to podle předků současného vlastníka pozemku, kteří jilm zasadili.

ZO ČSOP Šumava plánuje v letošním roce nechat jilm odborně ošetřit. Ošetření spočívá v odstranění suchých a poškozených větví, v citlivém odstranění drobnějších větví bránících průjezdnosti a v bezprostřední blízkosti stromu dojde k odstranění buřeně. Okolí jilmu tak dostane lepší podobu, a to hlavně proto, aby se Podlešákův jilm stal dalším cílem vycházek a obdivu nejen místních obyvatel, ale i ostatních návštěvníků Vimperska.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *