Vimperský quest

VIMPERSKÁ HLEDAČKA KE STAŽENÍ – ZDE

FOTKY Z TVORBY VIMPERSKÉ HLEDAČKY – ZDE

 

V říjnu 2013 ve Vimperku uspořádala naše organizace spolu s Nadací Partnerství workshop zaměřený na vytvoření první šumavské hledačky, (tzv. questu). Jednalo se o třídenní workshop, do kterého se zapojili představitelé neziskových organizací, škol, informačních středisek a orgánů státní správy a samosprávy. Účastníci se nejen dozvěděli, jak hledačku správně vytvářet, ale hlavně ji i prakticky vytvořili.

 

Co je to vlastně questing?

Questing je hra připomínající naši „honbu za pokladem“. Ve Skotsku a Anglii, kde má tradici více než 150 let, je známá jako letterboxing. Quest vede hráče po stálé trase, nabízí jim různé indicie a jejich správné rozluštění je nakonec dovede k „pokladu“. Questy jsou trvalé a jejich tvorba je příležitostí právě pro zapojení široké veřejnosti. K tvorbě dobré hledačky je třeba důkladně se seznámit s místním přírodním, kulturním a historickým dědictvím a tyto znalosti pak vtipně a kreativně využít. Jde tedy o způsob interpretace místního dědictví za spoluúčasti veřejnosti při její tvorbě.

 

Vimperská hledačka „Od kořenů ke korunám“

Vzniklá vimperská hledačka je asi třicátou v celé České republice, vůbec první na Šumavě a jejím tématem jsou hlavně stromy. Jde tedy o hru, ke které je potřeba stáhnout a vytisknout si výše zveřejněného „průvodce“, na kterém je mapa trasy a veršovaný text s otázkami. Poté co projdete tuto trasu a správně odpovíte na zadané otázky, získáte tajenku. S tajenkou pak můžete zajít do Turistického informačního střediska na Náměstí Svobody ve Vimperku, kde získáte „poklad“ (drobnínou odměnu). Tedy samozřejmě pokud tajenku správně rozluštíte.

Přejeme tedy příjemnou procházku Vimperkem a zdárné rozluštění otázek.

 

Otevírací hodiny Turistického informačního střediska ve Vimperku:

 

Po – Pá: 09.00 – 11.30 a 12.30 – 16.00

 

Další informace lze získat na info@csopsumava.cz nebo na tel. č. 777 812 835.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *