Tisková zpráva – Jaro už je konečně tady, probudili se obojživelníci

V letošním roce na sebe dalo jaro poměrně dlouho čekat. Když už se konečně oteplilo a roztál sníh, vše se okamžitě probudilo k životu. Dlouho na sebe nenechali čekat ani obojživelníci, kterým tak začal jarní tah za rozmnožováním. A jelikož jejich cesta není jednoduchá a často vede i přes překážky jako jsou komunikace plné projíždějících aut, postavili ochránci přírody ze Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Šumava (ZO ČSOP Šumava) na jedné z těchto lokalit zábrany, které brání jejich vstupu do komunikace.

Zábrany byly postaveny v délce asi 200 metrů podél silnice první třídy R4 u obce Lčovice. Zábrany jsou ze stavební perlinky a zajištěny dřevěnými kolíky. Každých 20 až 25 metrů jsou v zemi instalovány sběrné nádoby, do kterých obojživelníci, kteří nemohou projít přes zábranu, následně spadnou. Minimálně 1x denně dochází k vybírání těchto nádob a přemísťování obojživelníků přes komunikaci k vodní ploše. S přemísťováním žab značně pomáhají i místní dobrovolníci, především pak Miroslav Kouba, který nádoby denně kontroluje. Loni se na této lokalitě zachránilo a následně přeneslo okolo 400 jedinců, mezi nimiž převažovaly ropuchy a pak několik skokanů. Letos, kdy tah bude teprve vrcholit, je zachráněno okolo 260 jedinců.

Míst, kde tito užiteční obojživelníci vstupují do komunikací a jsou zabíjeni projíždějícími automobily, je na Šumavě a v Pošumaví celá řada. V loňském roce nainstalovali ochránci přírody ze ZO ČSOP Šumava zábrany na dvou úsecích okolo Šumavských Hoštic, letos se to však nepovedlo, především z časových a finančních důvodů, kdy se nepodařilo zajistit každodenní kontrolu sběrných nádob. Další lokalita, kde migrují obojživelníci, je u Vlachova Březí.

Jak lze tedy těmto živočichům, kteří pomáhají člověku v boji proti škůdcům, alespoň trochu pomoci? Nejsnazší bude na známých místech, kde přecházejí silnici, zpomalit a pokud to bude možné se jim i vyhnout. Pokud bude někdo chtít pomoci více (např. kontrola nádob, výstavba zábran nebo i finanční pomoc), je možné se obrátit na představitele ZO ČSOP Šumava.